Rubriky
Média Politika

Jak popisuje Zemana BBC?

Jak popisuje prezidenta Miloše Zemana BBC? Možná vás to přiměje podívat se z nadhledu, možná vás to jen utvrdí tom, co už víte:

„Miloš Zeman sám sebe popisuje jako euro-federalistu a je zastáncem užší evropské integrace, i když se domnívá, že by si Česká republika měla dát na čas s přijetí eura.

Zeman si zakládá na konfrontaci a snaží se vykonávat své prezidentské pravomoci v plném rozsahu, i když to znamená, že dochází ke konfliktu s vládou.

Jeho jmenování blízkého spojence Jiřího Rusnoka předsedou vlády po rezignaci Petra Nečase v červnu 2013 se setkalo s prudkým odporem hlavních politických stran, které ho obvinily ze snah o uchvácení moci.

Podle Zemanových kritiků tento krok podkopal demokracii. Obvinili ho, že se snaží zavést poloprezidentský systém, který bývalý předseda vlády Nečas popsal jako „Putinovský“.

Miloš Zeman odešel z politiky v roce 2003, poté co nedokázal porazit Václava Klause v prezidentských volbách. Dokonce i jeho vlastní Česká strana sociálně demokratická se neshodla, zda ho chce zpět.

Političtí analytici připisují jeho velkolepému návratu vliv nespokojenosti starších a chudších voličů spolu s hospodářským poklesem během období Nečasovy vlády.

V mládí byl častokrát vyloučen z různých míst pro jeho kritiku ekonomických selhání komunistického režimu a hrál významnou roli v hnutí Občanské fórum, které pomohlo svrhnout prosovětskou vládu v roce 1989.

V letech 1998-2002 byl sociálně demokratickým premiérem, ale ČSSD opustil následující rok po jeho pokoření v prezidentských volbách. Nyní vede malou sociálně-demokratickou Stranu práv občanů, která nemá žádná křesla v parlamentu.“

Viz BBC News – Czech Republic profile – Leaders

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..