Homofizz – míchaný nápoj, který si získal oblibu především v období pandemie koronaviru. Jedná se však o drink s dlouhou tradicí především na jihu Spojených států. Homofizz se stále více dostává do povědomí nejširší veřejnosti a jeho obliba mezi lidmi roste. Svou typicky růžovou barvou lahodí oku a navíc potěší každého ginového nadšence. Do vysoké […]
Archiv pro štítek: jídlo a pití
Minerálky
Jaké minerální vody pít? Rozhodněte se podle jejich složení. Voda Mineral. Hořčík Vápník Sodík Hydrogenuhl. Oxid uhličitý (mg/l) (Mg²⁺) (Ca²⁺) (Na⁺) (HCO₃⁻) (CO₂) Magnesia 1700 170 35 6 190 sycená/nesycená Mattoni 400 20 35 70 340 sycená Korunní 400–500 10–20 50–60 20–30 250–300 sycená/nesycená Vincentka 9500 40 95 2260 3900 sycená Poděbradka 1100 20 60 […]
Piccolo samozřejmě existuje. Stačí říct v restauraci, že chcete piccolo, a oni vám ho přinesou. I přes veškeré protesty kávomilců je u nás totiž malá káva obyčejně označována jako piccolo a větší jako espresso. To, že v jiných zemích je běžné espresso menší, neznamená, že to u nás musí být také tak. Zachovejte proto specifika místní […]
Restaurace mluví italsky
Při návratu z rakouského údolí Wachau jsem si povšiml zvláštního jevu. Přeložit jídelní lístek v restauraci v Benešově u Prahy dělalo některým našincům větší problém než německá nabídka ve Spitzu an der Donau. Jídelní lístky v italštině se u nás staly špatným zvykem. Ačkoli většina místních italsky neumí, restaurace většinou nemají italské kuchaře a ti […]
Odlišný význam českého slova marmeláda a anglického marmalade způsobil prakticky jeho zákaz u nás. Pod označením marmeláda se u nás smí prodávat jedině výrobek z citrusových plodů, ty se však v Česku běžně nepěstují, natož aby se z nich cokoli vyrábělo. Chyba je však primárně v překladu, protože marmeláda se anglicky neřekne marmelade ale jam, […]
Květinová čajovna
Milujeme safarádu
Připravte si doma lahodný nápoj zvaný safaráda. Už nikdy nebudete chtít nic jiného. Připravuje se z ovoce a koření. Na klasickou safarádu se používají dva druhy ovoce, jeden sladší, např. meruňky nebo hrušky, a druhý kyselejší, např. rybíz, višně apod. Kyselejšího ovoce přidáme méně, podle chuti. Můžeme přisladit třtinovým cukrem a ochutit kořením, používá se […]