Rubriky
Politika

Proč není státní majetek v dobrých rukou krále Miroslava

V dobrých rukou krále Miroslava

Říká se, střežit jako oko v hlavě, jako by to byl můj vlastní. Už dávno se totiž ví, že nejlépe se každý postará o to, co je jeho. Svoje auto si řídí každý nejraději sám, rozhodně nesvěří řízení náhodnému stopaři. Kdo se ale stará o státní majetek? Nejsou to volení zástupci, jsou to jimi pověření „náhodní stopaři“.

Hmotnou zodpovědnost za státní majetek však nemá nikdo. Ani volení zástupci, ani „náhodní stopaři“ nemají žádný finanční zájem na tom, spravovat státní majetek dobře. Voliči na něj totiž moc nehledí. České dráhy? Co na tom že loni prodělaly 1,6 miliardy Kč, hlavně, že občas jede vlak. Státní majetek je v podstatě jako auto, které nemá stálého majitele a podle toho se s ním zachází. Takovému autu je tedy potřeba najít majitele. Státní majetek je potřeba privatizovat. Transparentně, samozřejmě. Jistě se hned vyrojí spousta argumentů, že by si měl stát udržet vliv, aby se „zlí kapitalisté nespikli proti lidu“. Ale od toho jsou přece zákony. Každé odvětví se nějak reguluje a je-li to veřejný zájem, regulace je vhodná. Ani s ní se to ale nesmí přehánět.

Státní „podnikání“ není nikdy tak produktivní jako soukromé. Provozovatel státního podniku má totiž mnohem menší motivaci, aby usiloval o prosperitu jemu svěřené společnosti (naivní sny komunistů o budovatelích vlasti nevyšly). Státní podnik je navíc snadno tunelovatelný, protože v něm není žádný jeho majitel, který by si podnikový majetek hlídal a jeho manažeři mohou snadnou podlehnout a začít se podílet na „odklánění“ peněz ze státního podniku (v dobách, kdy nic nebylo ničí, se naučila krást půlka Česka).

Bohužel nemáme krále Miroslava, nežijeme v pohádce, takže bude lepší, když se bude stát starat o co nejméně podniků a majetku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..