Rubriky
Politika

Investice a utrácení

Investovat znamená vložit do něčeho peníze, práci nebo majetek za účelem zhodnocení. Nejčastější investice jsou do inovací a rozšiřování určité činnosti. Pekař si třeba koupí lepší pec, aby pekl rychleji, nebo rozšíří pekárnu, aby mohl péct více pečiva. Tím může vydělat více peněz a příště jich může investovat víc.

Ten samý pekař má ale na vybranou, jestli peníze takto investuje, nebo je utratí za cokoli neinvestičního. Zaplatí třeba dovolenou, koupí si pohodlnější gauč nebo bude chodit do dražší restaurace. Takto použité peníze se mu ale oproti investici nijak nevrátí. Prostě je utratí.

Stejně tak má na výběr i stát, jak použije svoje peníze. Buď je investuje, podpoří podnikání, živnostníky a firmy, a to i nepřímo, třeba rozvojem infrastruktury, nebo peníze utratí: rozdá je nezaměstnaným nebo třeba důchodcům.

Je jasné, že obě dvě složky, tedy investiční i neinvestiční, jsou potřeba. Jde ale o to, do jaké míry se jakou složku vyplatí rozvíjet dříve. Jedna se totiž vrátí a může se znásobit, druhá nikoliv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..